Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
12-12-2018
Home / Descopera / Narcisiştii pot fi învăţaţi să empatizeze
narcisist

Narcisiştii pot fi învăţaţi să empatizeze

Narcisiştii par să fie din ce în ce mai numeroşi. Ei sunt oameni care pun pe primul plan interesul propriu, care se laudă constant şi îşi asumă merite atunci când nu e cazul. S-ar putea să cunoaşteţi pe cineva de felul acesta – poate şeful sau chiar partenerul de relaţie. Dacă aşa stau lucrurile, un nou studiu vă dă speranţă. Se pare că narcisiştii pot fi învăţaţi să fie mai empatic
Erica Hepper şi colegii ei au confirmat mai întâi faptul că trăsăturile narcisiste merg mână în mână cu un nivel scăzut de empatie. Aceştia au realizat un sondaj online implicând aproape 300 de persoane, majoritatea studenţi, şi au descoperit că cei care obţineau scoruri mai ridicate la narcisism (erau de acord cu numeroase afirmaţii care preamăresc sinele şi exprimă nevoia de control, precum: „Am un talent natural de a influenţa oamenii”, „Insist să fiu respectat”, şi „Mi-aş dori ca cineva să-mi scrie autobiografia”) tindeau să nu fie mişcaţi de povestea despărţirii dureroase a unei persoane.

 

Apoi, cercetătorii au verificat efectul unei simple intervenţii. În cadrul a două studii ulterioare, aproape 200 de studenţi fie au privit o înregistrare a unei femei care descria povestea sa de abuz domestic, fie au ascultat o înregistrare audio a unei femei care descria despărţirea sa traumatizantă. Important era faptul că jumătate dintre studenţi erau instruiţi astfel: „Imaginaţi-vă cum se simte Susan. Încercaţi să-i înţelegeţi perspectiva din înregistrarea video/audio, imaginându-vă cum se simte referitor la ceea ce se întâmplă.”. Celeilalte jumătăţi i s-a spus să-şi imagineze că priveşte/ascultă pur şi simplu înregistrarea acasă.

 

Aşa cum era de aşteptat, studenţii care au obţinut scoruri mari la narcisism (în special la narcisismul non-adaptiv, care implică exhibiţionism, sentimentul că totul li se cuvine şi exploatarea celorlalţi) tindeau să spună că îşi făceau mai puţine griji pentru femei şi erau mai puţin afectaţi de poveştile acestora. Narcisiştii prezentau şi o reacţie emoţională mai scăzută la nivelul ritmului cardiac. Cu toate acestea, atunci când erau instruiţi să adopte punctul de vedere al femeilor, narcisiştii arătau niveluri normale de empatie, atât în privinţa sentimentelor exprimate, cât şi în cea a ritmului cardiac crescut. Asta sugerează că narcisiştii sunt capabili de schimbare – lipsa lor de empatie nu este cauzată de o lipsă a capacităţii, ci are mai mult de-a face cu o lipsă a motivaţiei.

 

„Sperăm că aceste descoperiri reprezintă un prim pas către o mai bună înţelegere a modului în care narcisiştii pot fi „mişcaţi” de către ceilalţi, îmbunătăţind astfel comportamentul şi relaţiile lor sociale”, au spus Hepper şi echipa sa.

 

N-ar trebui să ne lăsăm prea purtaţi de val când vine vorba de aceste descoperiri – eşantioanele sunt relativ mici şi alcătuite în mare parte din studenţi. Toate scenariile au implicat relaţii amoroase, deci nu este clar dacă rezultatele pot fi generalizate. Nu ştim nici dacă aparenta creştere a empatiei narcisiştilor s-ar traduce printr-un comportament mai altruist. Cercetătorii recunosc aceste neajunsuri şi au în plan studii care implică „interacţiuni sociale adevărate şi relaţii în curs”. Între timp, dacă ai un narcisist prin preajmă, acest studiu sugerează că s-ar putea să merite să-l rogi să facă efortul de a privi lucrurile din perspectiva altor oameni.

Check Also

ce este metafizica

Ce este metafizica?

Conform DEX METAFÍZICĂ s. f. 1. Parte a filosofiei care studiază știința despre ființa ca ființă (Aristotel), domeniul ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *