Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
12-12-2018
Home / Descopera / Efectele râsului asupra memoriei
smiling-234209

Efectele râsului asupra memoriei

Râsul face bine nu doar asupra inimii, ci şi asupra minţii! Un râs sănătos este un adevărat „medicament natural” care ajută, printre altele, la îmbunătăţirea memoriei. Combate stresul şi ne ajută să trăim mai bine din multe puncte de vedere. Un interesant studiu ştiinţific arată cum râsul are efecte nebănuite asupra memoriei, în special de la o anumită vârstă. Când aţi râs ultima dată? Un râs venit din inimă, care v-a iluminat întreaga faţă şi poate, v-a „cutremurat” întregul organism? O stare de veselie, manifestată prin râs, are efecte extrem de benefice asupra corpului.

Atât de benefice, încât ar trebui de mult ori să fie medicamentul pe care ni-l prescrie medicul în loc de pastilele de diverse feluri. În loc de o pastilă, un film cu Stan şi Bran sau cu alţi actori comici! Ar fi excelent, nu-i aşa?   Cercetătorii au efectuat diverse studii, în urma cărora au ajuns la concluzia că râsul ajuta inclusiv la îmbunătăţire memoriei, în special la persoanele care au  vârsta peste 65 de ani.

Stresul are efecte negative asupra întregului organism – afectează inima, dar şi memoria. Memoria este afectată în urma consecinţelor negative pe care le are stresul asupra nivelului diverşilor hormoni din organism. În timp acumularea acestor efecte duce la pierderea progresivă a memoriei. Este în primul rând afectată memoria de scurtă durată – cea legată de evenimentele recente. Se întâmplă de multe ori ca persoanele în vârstă să îşi amintească perfect episoade de acum 20-30 de ani, însă să nu fie în stare să povestească ce s-a petrecut acum o zi sau două ori chiar în urmă cu câteva ore. Ţinând cont de faptul că în lume creşte şi va continua probabil să crească procentul de persoane în vârstă, acest lucru devine o problemă destul de serioasă a întregii societăţii.

Cum putem lupta împotriva pierderii memoriei? Desigur, în cazurile grave sau în cele care au la bază o boală serioasă este necesar un tratament specializat. În alte situaţii însă, cele pe care le întâlnim cel mai des (persoanele în vârstă au într-adevăr probleme cu memoria de scurtă durată), se poate aplica un tratament extrem de plăcut: râsul!

Un grup de cercetători de la Loma Linda University din California a efectuat diverse teste în sprijinul acestei idei. Cercetătorii conduşi de Singh Bains au supus trei grupuri de persoane în vârstă la teste de memorie. Un prim grup era alcătuit din persoane perfect sănătoase, al doilea grup din persoane care aveau diabet, iar al treilea grup era un grup de control, de persoane în vârstă sănătoase. Aceste grupuri au efectuat două teste de memorie. Între primul şi al doilea test primelor două grupuri le-a fost arătat un film comic cu o durată de 20 de minute (grupul de control nu a văzut nici un film). Rezultatele după cel de-al doilea test de memorie (cel efectuat după vizionarea filmului comic) au fost surprinzătoare! Cei care au râs la film au avut rezultate între 8 şi 25% mai bune decât cei din grupul de control. Memoria lor era mai bună!

Cum este posibil aşa ceva? Râsul ajuta la îmbunătăţirea echilibrului hormonal care are o influenţă mare asupra întregului organism: reglează tensiunea, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la îmbunătăţirea memoriei. S-au măsurat efecte pozitive inclusiv asupra sistemului imunitar.

Râsul are efecte benefice asupra creierului, în special asupra aşa-numitelor unde gama, care, la rândul lor, au un rol important în memoria de scurtă durată.

Avem deci la dispoziţie un „medicament natural”, care ne îmbunătăţeşte viaţă şi sănătatea – râsul. Ar fi poate cazul să profităm mai mult de efectele sale miraculoase! Un film comic, o glumă bună sau pur şi simplu întâmplările hazlii din jurul nostru au efecte pozitive, dacă ne fac să râdem, asupra sănătăţii.

Check Also

ce este metafizica

Ce este metafizica?

Conform DEX METAFÍZICĂ s. f. 1. Parte a filosofiei care studiază știința despre ființa ca ființă (Aristotel), domeniul ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *